Miért éri meg saját webshop egy könyvkiadónak?

Meglepő lehet, de a kisebb vagy közepes méretű könyvkiadóknak is hatványozottan megéri saját webáruházat nyitniuk kiadványaik értékesítésére. Ebben a cikkben abban szeretnénk segíteni, hogyan tudod maximalizálni könyveladásaidat modern webes megoldások csatasorba állításával.

MIVEL A NAGYKEREK MARKÁNS HASZNOT VESZNEK LE A KIADÓ KÖNYVEINEK ELADÁSA UTÁN, EZT A KIESÉST ELLENSÚLYOZHATOD EGY SAJÁT WEBÁRUHÁZZAL

Kiadóként pontosan tudod; amikor beadod a nagykerbe a könyveidet, hogy elosszák a könyvkereskedői hálózatban, a könyv alapárának töredéke jut csak vissza hozzád. A nagyker rendszerint 50% fölötti haszonnal dolgozik, tehát az eladott példányok utáni összeg felénél is kevesebb díjazás üti a markodat. 

Ezekből kell adózni, alkalmazottakat fizetni, esetleg fizikai boltot fenntartani. 

Nyilvánvaló, hogy a Libri-Bookline óriást nem lehet, mi több, nem érdemes kikerülni, plusz a Lírát se felejtsük el, de sokszorosa maradhatna a zsebedben, ha a könyveidet saját csatornán keresztül is értékesítenéd. 

A kulcs tehát nem az, hogy el kell dobni a nagykert, és csak a saját webshopra koncentrálni, hanem több vasat a tűzben tartva kikerülhetetlenné válni az olvasóközönség számára. 


EGY KÖNYVKIADÓI WEBOLDALON VAGY WEBSHOPBAN SAJÁT FELIRATKOZÓKAT (LEADEKET) LEHET GYŰJTENI

Egy könyvkiadónál többet senki nem tud a saját könyveiről. Ha rendelkezel webshoppal vagy weboldallal, ott olyan extra tartalmakat kínálhatsz a kiadványaidhoz kapcsolódóan, amelyért örömmel adják meg az érdeklődők az email címüket. Onnantól kezdve pedig kiváló lehetőséged nyílik rá, hogy közvetlenül szólítsd meg a feliratkozókat. 

Megtudhatod, mi tetszik nekik, minek örülnek, esetleg milyen problémával küzdenek. Ezek milliós értékű információk, amelyek soha nem derülnének ki, ha csak a Bookline-on keresztül értékesíted a könyveket. 

Egy saját webshop, saját lista azért is aranybánya, mert kisebb mértékben leszel kitéve a Facebook vagy más platformok heroikus változásainak. Plusz, ha hajlandó vagy a könyveidhez kapcsolódóan bőséges tartalmat gyártani, akkor idővel a Google keresőben is előrekerülhetsz, ez pedig temérdek ingyenes látogatót jelenthet a webshopodba. Ennek következményeként kevesebbet kell költened reklámra. 


HA VAN RAKTÁRAD VAGY FIZIKAI BOLTOD, A WEBSHOPPAL JÁRÓ LOGISZTIKAI FELADATOKAT IS KÖNNYEBBEN KIPIPÁLHATOD

A fizikai boltból online aranybánya cikkünkben mélyebben beleástuk magunkat a marketing részbe, de a fő irányvonalat itt is felvázoljuk. Ha van már üzlethelyiséged, akkor különösen könnyedén indulhatsz el az e-kereskedelemben. 

Kezdetben például kikötheted, hogy csak személyes átvételre adsz lehetőséget a boltodban, így még inkább odavonzod az embereket, amivel több irányból növelheted a forgalmat az üzletben. 

De akár az is megoldható, hogy az internetes rendelések logisztikai feladataira leszerződsz egy futárcéggel, akik naponta jönnek, és háztól-házig viszik a megrendelt könyveket. Így nem áll a nyakadon hónapokig a könyvek halmaza, miközben epekedve várod, mikor szólnak a nagykerből, hogy egyikből másikból kellene X példány. 

Ráadásul, mivel a nagykerek nem akarják felhalmozni a könyveket, viszonylagosan kevés darabszámot szoktak bekérni, így hosszú hónapok telhetnek el, mire felszabadul egy polc a raktáradban. 

Ha nincs raktárad vagy problémás a logisztika, akkor webshopként csatlakozhatsz egy fulfillment rendszerhez, ahol minden tárolással és szállítással kapcsolatos mizériától megkímélnek. 


A SAJÁT WEBSHOPODBAN AKÁR MÁS KIADÓK KÖNYVEIT IS ÁRULHATOD KISKERESKEDŐKÉNT

Te magad is szerződhetsz könyves nagykerrel, de az előbb említett fulfillment rendszer, dropshipping megoldást is biztosít, ami annyit jelent, hogy a rendszerükbe feltöltött termékeket közvetlenül megjelenítheted és értékesítheted a saját webáruházadban. A készletet, leírásokat automatikusan szinkronizálja a rendszer. Ha valaki nálad vásárol egy dropshippy terméket, a rendszer automatikusan átvezeti a logisztikai céghez, akik (miután te, mint webáruház kifizetted a nagyker költséget) intézik a kiszállítást. Ha utánvéttel fizetett a vevő, beszedik a díjakat, majd elküldik neked. 

Itt sem arról van szó, hogy birokra kéne kelned a Bookline - Libri - Líra trióval, csupán felturbózhatod a termékpalettádat, megfűszerezheted a saját könyveidet más ajánlatokkal, és megnövelheted a kosárértéket. 

Így akár tematikus könyves webáruházat is létrehozhatsz, vagy különböző könyvcsomagokat készíthetsz, amelyből mondjuk a dropshippy-ből értékesített könyvet nullszaldósra hozod ki, miközben a sajátodon extra haszon generálódik. 

Ez megkülönböztethet a nagyoktól, és lehet, hogy kisebb, de elkötelezettebb vevőkört alakíthatsz ki, akiket végérvényesen magadhoz, a kiadódhoz és a köteteidhez bilincselhetsz.

Nézd meg, hogyan és kiknek segített már a webshop rendszerünk bekerülni az e-kereskedelem elit körébe! 

 


#DEV
#WF
#webshop
#webáruház
#egyedi webshop
#webshop fejlesztés

Ajánlott cikkek

Kapcsolat

#Contact

Elérhetőség

Webformance KFT.
info@webformance.hu
Székhely címe: 1097 Budapest,
Óbester utca 13. 4/16.
Adószám: 24193146-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-994949
Csanda Viktor
+36 20 992 4249
csanda.viktor@webformance.hu
Forray Anita
+36 30 398 1927
forray.anita@webformance.hu

Írj nekünk!

#Follow