Social nyereményjáték kisokos

A nyereményjátékok régóta népszerűek a közösségi médiában, szinte mindenki csinálja (legalább is az egyszerű üzenőfali változatot), de tudtad, hogy sokkal többre is használhatod, mint az üzenőfalad felpörgetésére?

Görgess lejjebb, mert beavatunk a nyereményjátékok rejtelmeibe!

Kezdjük mindjárt az alapokkal, mire is jó egy nyereményjáték! Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, határozzuk meg a célt, mert ez alapján tudsz majd választani, melyik típusú nyereményjátékot érdemes futtatnod.

 A célok a következők lehetnek:

- Követőszerzés

- Márkaismertség növelés

- Hírlevélfeliratkozó-gyűjtés vagy (egyéb regisztrációgyűjtés)

- Vásárlásösztönzés

És akkor nézzük is a játék típusokat, amikhez azt is eláruljuk, mely célokat tudod vele elérni.

 

1.      Üzenőfali nyereményjáték

Kezdjük a legegyszerűbbel, az üzenőfali nyereményjátékkal! Előnye, hogy Facebookon és Instagramon is könnyen használható és még ennél is egyszerűbben elkészíthető. Legolcsóbb módja az új követők szerzésére. Szuper eszköz akkor is, ha a márkaismertség növelése a cél. Ha szeretnél az oldaladra több követőt vagy egyszerűen csak meg akarod pörgetni az oldalad, akkor ezt Neked találták ki.

Így készítsd el jól:

- A szöveg legyen egyszerű, lényegretörő és egyértelmű. Tehát a célcsoportodnak megfelelő legyen a nyelvezete, próbáld meg kerülni a bonyolult vagy idegen szavak használatát.

- Ne legyen túl hosszú a szöveg, mert a user nem fog órákig legörgetni! Legyen egyértelmű, legjobb, ha pontokba szeded, hogy a játékosnak miket kell csinálnia, hogy részt vehessen a sorsoláson. Ilyen kérés lehet pl.: játék poszt likeolása, írja meg véleményét. Ki az, akivel megosztaná a nyereményt, ilyen esetben valószínűleg betaggeli azt a barátját is. Instagramon kérheted a játékostól az oldalkövetését, Facebookon jobb, ha mellőzöd, mert hirdetésnél letilthat a META.

- Minden esetben mellékelj játékszabályt! Legegyszerűbb, ha feltöltöd Google Drivera, és annak a linkjét beilleszted a játékba.

- A grafikát 1:1-es képarányban készíts el 1080 x 1080-as méretben.

- A grafikán is kerüld a felesleges elemeket. Fókuszban a nyereményről legyen kép, a feliratból pedig egyértelműen derüljön ki, hogy nyereményjátékról van szó.

- Nem kötelező, de ajánlott egy gratulálós posztot is készíteni a fenti méretben, ahol külön kiemeled a nyertest.

 

 Tipp: Vonzóbbá teheted a játékot, ha több nyertest választasz, vagy egy nagyértékű ajándékot/ajándékcsomagot sorsolsz ki.

 uzenofali_nyeremenyjatek

 

2.      Leadgyűjtő nyereményjáték

Itt már egy komolyabb elköteleződésről van szó, de még mindig a META rendszeren beül mozgunk, legjobb módja, ha hírlevél feliratkozókat vagy regisztrációkat szeretnénk gyűjteni.

A leadgyűjtő lényegében egy kérdőív is, így a játékosokat akár edukálhatjuk vagy éppen tesztelhetjük a tudásukat, hogy mennyire ismerik a márkánkat. Az így kapott eredményeket, akár a poszttervben is fel lehet használni.

Hogyan építsd fel a játékot?

- Írj egy rövid bevezetést a nyereményjátékról, hasonlóan az üzenőfalihoz, itt is törekedj a tömörségre.

- Tegyél fel maximum 2-3 kérdést, a túl sok kérdés unalmas, és itt is a rövidség a lényeg. A kérdésekhez adj meg válasz opciókat. Minden kérdésnél csak egy választ lehet bejelölni, így elkerülhető, hogy a játékos az összes választ bejelölje.

- Itt több méretre lesz szükséged. Kell egy 1080 x 1080-as méret, ezt fogja látni a user mielőtt rákattint. Mellé kell egy 1200 x 628-as grafika, ez borítóképként funkcionál a kérdőív felett, és ne feledkezz meg a gratuláló posztról sem.

- Legyen egyértelmű a kiírás, hogy nyereményjátékról van szó!

- Legyen a kép központi eleme a nyeremény!

- Ugyanúgy, mint az üzenőfali nyereményjátéknál, itt is vonzóbbá teheted a játékot, ha több nyertest választasz, vagy egy nagy értékű ajándékot/ajándékcsomagot sorsolsz ki.

 

Hátránya, hogy csak hirdetésként lehet felvinni, így a feededben nem fog megjelenni.

 

 lead_elonezet

 lead

 

lead_kerdes_1

lead_elerhetoseg

lead_adatvedelem

 

3.      Landing nyereményjtáték

Kiszabadultunk a META világából, itt már a játék saját landing oldalt kap.

Ha nem csupán a social felületeken zajlik a játék, hanem fizikai térben is vagy összetett a játék mechanizmusa, esetleg vásárolni kell a játékban való részvételhez, akkor a játék jó, ha külön landinget kap.  Nem csak social mediaban, hanem Google-on, Youtube-on, hírlevélben, üzleteinkben és bármilyen offline hirdetési eszközön lehet promótálni. Ráadásul, a virális terjedés erejét is ki tudod használni, ha a játékot megspékeled egy hívd meg barátaidat és extán nyerhetsz/fix ajándékot kapsz bónuszjátékkal. Így rengeteg „ingyen regisztrációhoz” juthatsz a barátmeghívások által. Viszont a hátránya, hogy ezt a fajta játékot a legköltségesebb lefejleszteni. További információkat az előnyeiről a https://leadgenerator.webformance.hu/ weboldalon találsz.

 

Itt már nem csak egy, hanem több célt is kitűzhetünk:

- Márkaépítés

- Hírlevélfeliratkozó-/regisztrációgyűjtés

- Kérdőíves marketingkutatás

- Vásárlásösztönzés

Juttasd el minél több emberhez a játék hírét, így kommunikáld azt socialben és offline térben is, hírlevélben! Ezeknek a méretére lesz szükséged a grafikák elkészítése során. Itt több különböző arányú grafikára lesz szükség, de az alapszabályok itt is érvényesek. Azaz írd ki egyértelműen, hogy nyereményjátékról van szó, a kép középpontjában a nyeremény álljon.

 

Az alábbi méreteket javasoljuk:

- Poszt méret 1080 x 1080

- Hírlevél méret 600 x 300

- Landing oldal bannere: oldaltól függ

 landing_jatek_nyitokep

landing_jatek_socialben


Grafika, avagy az Ördög a részletekben lakozik

Bár minden játéktípusnál röviden ejtettünk pár szót a grafikáról, de mivel ez egy fontos elem, ismételjük át újra a lényeget. Ezek a szabályok univerzálisak, így valamennyi játék során ajánlott figyelembe venni ezeket.

Központban legyen a nyeremény. Kiegészítheted egyéb elemekkel, de ügyelj arra, hogy a fókuszt ne vonja el a nyereményről. Emellett tedd egyértelművé, hogy ez egy nyereményjáték, ezért javasolt kiírni rá, jól láthatóan, feltűnően.

 

Összefoglalva, minden nyereményjátéknak fajtának megvan a maga előnye a, ahhoz, hogy melyik célt melyik támogatja a leginkább. Bármelyiket is választod, ha a fenti néhány szabályt betartod, a játéknak sikere lesz.

 

Kérdésed van? Segítségre van szükséged a kivitelezésben? Vedd fel velünk a kapcsolatot!


#CRE
#SOC
#WF
#socialmedia
#nyereményjáték
#edukáció

Ajánlott cikkek

Kapcsolat

#Contact

Elérhetőség

Webformance KFT.
info@webformance.hu
Székhely címe: 1097 Budapest,
Óbester utca 13. 4/16.
Adószám: 24193146-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-994949
Csanda Viktor
+36 20 992 4249
csanda.viktor@webformance.hu
Forray Anita
+36 30 398 1927
forray.anita@webformance.hu

Írj nekünk!

#Follow